Cefrekémia 3
Pálinka hibáinak okai és kezelésük
Gyakori problémákhoz egyszerű kezelési útmutatók.
Hiba megnevezése |
Eredete |
Kezelési mód |
Kezelő anyag adagolása |
Kezeléssel elért eredmény |
Ecetsavas |
Cefrézés, cefretárolás |
Kalcium-karbonát |
1g-1,2g/ecetsav |
csökken a savasság és az aromaanyag |
Ecetsavas etil észter |
cefrézés és desztillálás |
házasítás |
szükség szerint |
megfelelő minőség elérése |
Dohos, penészes |
cefrézés, cefretárolás |
aktív szén, szűrés |
enyhe szag 2-5g/l |
Elfogadható csökkenő aroma |
Kén-hidrogénes |
cefrézés |
Sulfidex, Ercofid |
200g/hl |
megszüntethető |
Keserűmandula szagú |
cefrézés |
ezüst-nitrát, szűrés |
10g/hl |
megfelelő minőség |
Kén-dioxidos |
cefrézés, tartály előkészítés |
szellőztetés, anion cserélő gyanta |
jó hatásfok minőség javulás |
|
Metil-alkoholos |
cefrézés |
Házasítás kis metil-alkohol tartalmúval |
szükség szerint |
jó hatásfok |
Drogos, szárjelleg |
cefrézés |
aktív szén, szűrés |
20-100g/hl |
aromacsökkenés |
Elő és utópárlatos |
desztillálás újradesztillálás |
Megfelelő |
|
|
Fémes |
cefrézés, desztillálás, tárolás |
Kation cserélő gyanta |
szükség szerint |
jó hatásfok, minőség javul |
Kátrányos |
cefrézés, tárolás |
aktív szén, szűrés |
szükség szerint |
kevés javulás |
Zavarosodás, opálosodás |
hígító víz fémmel érintkezés |
újradesztillálás kationcserélő gyanta |
|
|