Méz minőségének ellenőrzése
Kisokos: a méz ellenőrzése
A méz számos jótékony hatással bír szervezetünkre; megakadályozza a fertőzéseket, elősegíti a gyógyulást sok betegség esetén, ha rendszeresen fogyasztjuk, kezelhetjük ízületi fájdalmainkat, erősíti az immunrendszert, megfázás esetén is segít. Azonban nem mindegy, milyen minőségű mézet kínálunk vásárlóinknak.
A víztartalom az egyik minőségi mutató a méznél, melynek mérésére leggyakrabban a kézi refraktométert használják. Ez a méhészek egyik fontos kelléke. A refraktométer a cukorfokot a fény törésmutatója alapján határozza meg, ám nem csak a méz, hanem gyümölcs, bor cukorfokának mérésére is használják.
Legfeljebb 19 %-os víztartalommal rendelkezhet a méz, mely jó minőségűnek számít. Ha magasabb ez a százalékszám, elég nagy az esélye, hogy a méz megromlik, hiszen az erjedés már 22-23 %-nál elkezdődik. A víztartalom még nem elég a minőség megállapításában, hiszen olyan erjedt méz is létezik, melynek a víztartalma rendben van, azonban ez egy fontos feltétele a megfelelő méznek.
Méz víztartalom mérővel, refraktométerrel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!